diumenge, 25 de novembre del 2012

Conclusions





Quan la Pia ens va proposar el treball de "l'ésser viu", a partir d'un bloc, durant les classes de l'assignatura d'Ensenyament i aprenentatge de les ciències experimentals, ens va sorprendre una mica i no acabàvem d'entendre quin era el seu plantejament.


Poc a poc, a partir de les seves explicacions, apunts i diferents lectures proposades, vam poder anar donant forma al que seria el nostre petit projecte.

Inicialment, vam haver de pensar quin ésser viu volíem cuidar i observar per realitzar el treball de Ciències Experimentals. 
Després de donar-hi moltes voltes, vam escollir: el pollet. 

Els factors que van incidir en la nostra elecció foren:


  • La gallina i el gall són uns animals molt comuns i significatius en el nostre entorn.
  • Són francament divertits a l'hora d'observar i analitzar.
  • Podíem tenir-ne a casa i en bones condicions (és a dir, en un  galliner)
  •  I finalment, va sorgir la possibilitat d'obtenir sis pollets de gallina de raça de pota blava de franc. 
A partir d'aquí va començar un procés d'observació que ens portaria a qüestionar-nos una sèrie de preguntes i a fer un procés de recerca d'informació variada. 

A mesura que anàvem observant i cuidant els pollets descobríem que en realitat, no sabíem tantes coses com ens pensàvem sobre aquest animal tan quotidià. Com més sabíem, més encuriosits estàvem. Vam adquirir, doncs, nous aprenentatges i vam descobrir moltes  característiques sorprenents. 

Després de fer tot aquest procés vam comprovar que tenir cura d'un ésser viu no és cosa fàcil, vol dedicació, temps i esforç. Creiem però, que ha valgut la pena i que ens n'hem ensortit prou bé. Hem pogut veure com els pollets s'han fet grans i han passat a ser gallines, també com i què mengen de petits, què mengen de grans, com són per dins i per fora, com es reprodueixen, de quina raça són, quins sons fan, etc.  

Finalment creiem que sempre s'aprenen coses noves i que el coneixemnet aporta un interès, un vincle i també un respecte cap a l'objecte d'estudi, i encara més, si és un ésser viu. 
El fet de poder estar en contacte amb els animals de forma quotidiana, d'observar-los, de cuidar-los, etc. ens ha fet veure l'ésser viu des d'una perspectiva ben diferent, des d'un coneixement que aporta criteri, reflexió i eines d'actuació. 

També hem adquirit un grau de consciència major sobre els drets dels animals. Unes de les Qüestions que hem descobert és que hi ha moltes races de galls i gallines que s'han anat extingint per causa de factors mercantils, que existeixen maneres molt nefastes de criar i cuidar els animals i  que hem comprovat els beneficis de que les gallines estiguin en un galliner espaiós i no en gàbies o en ponedores industrials.


"El respecte de l'home cap als animals és inseparable del respecte dels homes entre ells mateixos."
Anaïs Nin


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada