dimarts, 13 de novembre del 2012

Relació amb l'entorn


Canvi d'espai...canvi de context i de relació!!



Segons els canvis d'hàbitat que han sofert...

Hi ha hagut canvis en el seu comportament? i entre ells? i amb el menjar? i amb l'espai?



Al principi els nostres pollets han estat dins d'una gàbia gran on els hem mantingut calents gràcies a una bombeta calorífica. Un cop a la setmana els hem anat traient a passejar pel jardí. 

Més endavant, els hi hem construït un galliner amb menjadora, abeurador, caixa per dormir i pondre, etc.

Davant el canvi d'hàbitat, hem copsat algunes diferències força notables.

Comportament amb el menjar: Quan estaven a la gàbia, menjaven pinso tota l'estona i de manera molt nerviosa. Ho feien tots els pollets alhora tot trepitjant-se i estorbant-se uns amb els altres. La menjadora de la gàbia no era pas petita, per tant, podem dir que no era una qüestió d'espai.
En canvi, quan han estat al galliner, mengen més tranquil·les i sense molestar-se. També mengen menys. No podem obviar, també, que han canviat l’alimentació (de pinso a vegetals) i que també pot ser un factor a tenir en compte.
Dormir: A la gàbia dormien més, al galliner, menys. És degut a l’hàbitat o a que potser els pollets dormen més?
Amb l’entorn: al galliner es mostren més confiades i no tan espantadisses com quan les trèiem a passejar pel jardí. Ara passen estona caminant tranquil·lament pel galliner.
Entre els pollets: no es trepitgen ni es molesten per caminar, menjar, beure i passejar. En canvi, tenen una manera curiosa de perseguir-se i d’anar sempre seguint-se uns als altres com si no volguessin quedar-se sols en un lloc. Entenem que a part dels sons que produeixen, aquesta també és una manera que tenen de relacionar-se entre si.
Els sons: Hem comprovat que dins la gàbia, i a les passejades pel jardí, produïen sons molt més freqüents i estridents que no pas al galliner, que fan el típic so repetitiu però de manera menys freqüent i més tranquil.
El caminar: a la gàbia i al jardí, o es quedaven molt quiets, o corrien desesperats i atemorits per un moviment o qualsevol cosa de l’entorn. Al galliner, en canvi, tenen un caminar més regular i més pausat. Ni estan molta estona quiets, ni es posen a córrer contínuament de por.
Davant aquests canvis observables, arribem a la conclusió, doncs, que els pollets estan més tranquils i confortables al galliner que a la gàbia i durant les passejades. Per molt petits que siguin els pollets, necessiten el seu espai per caminar, menjar, dormir i beure. Aquest fet el podem argumentar i demostrar empíricament a partir de les nostres observacions, per tant, és important que tots i totes fem una reflexió de com i en quines condicions estan sotmesos molts pollets, gallines o galls en la nostra societat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada