dilluns, 12 de novembre del 2012

La reproducció

Un dels temes que ens interessa tractar és el tema de la Reproducció de la gallina, aleshores ens fem algunes preguntes com: 


  • Com són els aparells reproductors del gall i la gallina?
  • Com es reprodueixen el gall i la gallina?
  • Com es forma l’ou dins de la panxa de la gallina?
  • Com es fecunden els ous?
  • Com es diferencien el mascle i la femella quan són pollets?


Algunes d'aquestes preguntes les sabem respondre, sabem que les gallines ponen ous tot l'any, però no sabem com ho fan sense el gall. Una de les altres coses que descobrim és que no sabem com són els seus aparells reproductors. Intuïm que la gallina té ovaris i que el gall tindrà els seus espermatozous, però desconeixem com són per dintre així que cerquem informació sobre els aparells reproductors del gall i de la gallina.
Altres dubtes que ens sorgeixen és que no sabem com es formen els ous dins de la gallina i quin procés segueixen,com són els ous fecundats per dins i com neixen els pollets, quants dies estan de gestació dins de l'ou,entre d'altres.


Com són els aparells reproductors del gall i la gallina?

Cerquem informació sobre els aparells reproductors del gall i la gallina.

L'aparell reproductor del gall:




Com a òrgans a destacar el gall té els testicles, la cloaca i el penis.

L'aparell reproductor de la gallina:




La gallina té un ovari en forma d'embut on s'hi formen els òvuls.
Aquest baixen per l'oviducte on s'anirà formant l'ou, en l'úter s'acabarà de formar l'ou fins expulsar-lo per la cloaca.

Com es reprodueixen el gall i la gallina?

La gallina necessita que el gall la fecundi perquè surti el pollet de l'ou, aleshores l'època de fecundació és a la primavera i a l'estiu, i després d'intentar esbrinar en quants dies surt el pollet, descobrim que surt de l'ou als 21 dies de gestació.

La gallina només té un ovari en funcionament, l'altre resta atrofiat. Aleshores quan arriba l'època reproductiva, el mascle munta la gallina agafant-la amb les potes amb força i ajuntant les seves cloaques d'una manera ràpida i repetides vegades. Els espermatozous queden guardats en uns sacs els quals hi poden viure durant 35 dies, d'aquesta manera cada cop que baixa un òvul, el qual és el rovell, aquest serà fertilitzat i s'anirà formant l'ou.

Gall fecundant a una gallina:




Seguidament se'ns formula la pregunta de:


Com es forma l'ou dins de l'aparell reproductor de la gallina? 


La qual ens té molt intrigats i descobrim que una gallina comença a pondre ous a partir dels 5 mesos i es formen, com ja hem comentat abans a l'ovari de la gallina. La gallina produeix un ou cada 24-26 hores. L´ou és un òvul d´una gallina que al llarg del recorregut per l´aparell reproductor de la gallina, des de l´ovari fins que és expulsat per la cloaca de la gallina, es va recobrint amb la clara i la closca fins obtenir un ou tal com nosaltres coneixem.




Cada dia l'ovari deixa anar un òvul. Aquest òvul està format només pel rovell i està rodejat per una membrana la qual impedeix que no entrin altres líquids.






La clara s'anirà formant al voltant del rovell a mida que va baixant de l'ovari fins a arribar a l'úter. Aleshores a l'úter es forma la closca de l'ou.





Quan l'ou ja està format surt per la cloaca. Al cap de mitja hora de pondre l'ou, es torna a despendre un altre òvul de l'ovari.
El procés de formar-se l'ou des de l'ovulació fins pondre l'ou  dura unes 24-26 hores, i d'aquest procés unes 18 hores es necessiten perquè es formi la closca.

Com es fecunden els ous?

Les diferents etapes:

Ou fecundat: 



Ou fecundat als 2 dies:



Ou fecundat als 4 dies:


Ou fecundat als 9 dies:


Ou fecundat als 14 dies:



Gallina ponent ou:


Pollet sortint de l'ou:




Com es diferencien el mascle i la femella quan són pollets?

Aquesta és una de les preguntes que ens vam fer just quan ens van regalar els pollets, ens van dir que hi havia un mascle però nosaltres no el sabíem diferenciar de la resta de pollets. 
Vam cercar informació per saber si els pollets naixien amb el sexe definit o s'anava desenvolupant a mida que anaven creixent. Doncs bé, els pollets neixen amb el sexe ja definit, el que passa és que és difícil de saber-ho, i per això existeix el sexador de pollets. Aquest és un instrument proveït d'un sistema òptic d'augment que ajuda a determinar el sexe dels pollets mitjançant la identificació de l'òrgan copulador dels mascles. 

Una altra manera d'identificar la sexualitat dels pollets és quan ja tenen unes setmanes a través del dimorfisme sexual, és a dir, observant les diferencies en la fisonomia externa de les formes, colors,tamanys entre mascle i femella de l' espècie.

En el cas dels nostres pollets, hem vist com els hi han anat creixent les plomes i s'han anat posant de color marró, com els hi han sortit les crestes i els esperons. Una altra característica és el color del bec, el pollet gallina el té més claret que el pollet gall. 

La gallina es distingeix del mascle perquè és més petita de mida, té la cresta més curta i no té esperons.

El gall té una cresta molt més gran la qual demostra la seva dominància i li surten els esperons per protegir-se. I canten pel matí perquè són molt territorials i han de demostrar la seva masculinitat. 






1 comentari:

  1. TINN TIGER® - TINN TIGER® - TINN TIGER®
    TINN TIGER®. 4-6.2 Inches. No Handle. TINN TIGER®. 4-6.2 The titanium aftershokz handle of this titanium paint color razor is the same as the titanium cartilage earrings two babyliss pro titanium of the other double edge $49.95 · edc titanium ‎Out of stock

    ResponElimina