dijous, 22 de novembre del 2012

El sistema digestiu dels galls, gallines i pollets



El gall domèstic té un sistema digestiu monogàstric, que significa que posseeixen una baixa capacitat de transformació interna de les matèries primeres crues, i necessiten un llarg procés digestiu.

El procés que fa el sistema digestiu és el següent:

1r pas. De la boca al pap

Els galls i les gallines no tenen dents, s’empassen sencer l’aliment que passa al pap, on l’emmagatzema i es barreja amb la saliva. Si palpem el pap d’una gallina podrem saber si ha menjat o no.

2n pas. La llarga digestió. Del pap a l’estómac i de l’estómac al pedrer.

L’aliment passa del pap a l’estómac, on es barreja amb els sucs gàstrics, abans de passar a un òrgan arrodonit i musculós anomenat pedrer. El pedrer, conté petites pedres que l’animal ha empassat per ajudar-li a moldre l’aliment i així digerir-lo.

3r pas. L'absorció de nutrients.

Els nutrients s’absorbeixen a mesura que el menjar trinxat passa per l’intestí. Totes les restes de l’aliment que el cos no pot aprofitar segueixen baixant per l’intestí fins que són expulsades per la cloaca.

Per altra banda és important saber que les gallines no produeixen orina líquida. El material  que surt dels ronyons forma una substància blanca i espessa que es barreja amb la femta que surt dels intestins. Ambdues surten a l’exterior per un únic conducte, l’anus o cloaca.



Esquema bàsic de l'aparell digestiu de la gallina



Si voleu veure una dissecció per veure el sistema digestiu de la gallina cliqueu al següent enllaç:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada